Welke soorten hoofdpijn zijn er?

 • Hier voel je het:

  bij hoeveel Nederlanders
  komt het voor?

  KOMT het
  meest voor bij:

 • Hier voel je het:

  bij hoeveel Nederlanders
  komt het voor?

  KOMT het
  meest voor bij:

 • Hier voel je het:

  bij hoeveel Nederlanders
  komt het voor?

  KOMT het
  meest voor bij:

Migraine komt in aanvallen voor, van één of twee keer per jaar tot iedere week. Het voornaamste kenmerk is (hevige) hoofdpijn, andere veel voorkomende kenmerken zijn misselijkheid of braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Tussen de aanvallen door voelen de meeste mensen met migraine zich gewoon goed. Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen.

Migraine is opgedeeld in 4 fasen: de waarschuwingsfase, de aurafase, de hoofdpijnfase en de herstelfase. Ben je misselijk als je hoofdpijn hebt, hinderen licht en geluid je of ben je door je hoofdpijn niet in staat om je dagelijkse dingen te doen? Dan heb je waarschijnlijk migraine.

De meeste mensen hebben wel eens last van spanningshoofdpijn. Vrouwen meer dan mannen. Dit type hoofdpijn is zelden of nooit ernstig, maar het kan je toch hinderen bij dagelijkse activiteiten.

Wat voel je? Een klemmende of drukkende pijn, vaak aan beide kanten van je hoofd. Deze straalt vaak van de nek uit naar boven of beneden. De pijn is gewoonlijk matig, maar kan ook hevig zijn.

Mogelijke oorzaken zijn emotionele spanning of stress, of fysieke spanning, bijvoorbeeld een slechte houding.

Clusterhoofdpijn bestaat uit korte aanvallen van zeer hevige, eenzijdige hoofdpijn, doorgaans in of rond het oog. Gewoonlijk gebeurt dit zonder waarschuwing, een of meer keer per dag, op hetzelfde moment, overdag of ‘s nachts.

Gelukkig komt clusterhoofdpijn niet vaak voor: 3 op de 1.000 mensen heeft er last van. Mannen hebben een vijf keer hogere kans dan vrouwen.

Heb je regelmatig last van acute aanvallen van hoofdpijn?
Herken je wat je op deze site leest?

doe de zelftest

Migraine week

De Migraine Week is een jaarlijkse bewustwordingscampagne gericht op het grote publiek.

Met de boodschap “Migraine of Hoofdpijn? Spreek erover met je apotheker of drogist” vragen de initiatiefnemers (Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten, Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en GSK Consumer Healthcare) aandacht voor de aandoening en mogelijke oplossingen. Ook willen zij de ziekte beter bespreekbaar maken.

HEB JE EEN VRAAG?

Klik hier

Deze website is alleen bedoeld voor inwoners van Nederland.

Privacy Sitemap Terms Cookie Policy

©2016 GSK Consumer Healthcare. P3NL151066